22.8.2024

Бронювання працівників під час воєнного стану: шлях до збереження бізнесу

В умовах жорстокої війни, що ведеться росією проти України, питання збереження кваліфікованого персоналу стало актуальним як ніколи. Бронювання працівників – це законний інструмент, який дозволяє утримувати ключових фахівців на підприємстві. Це допоможе:

  • Забезпечити безперебійну роботу бізнесу, навіть у складних умовах;
  • Зберегти кваліфікований персонал;
  • Зробити внесок у оборону країни, адже безперебійна робота підприємств та сплата ними податків до бюджету є важливою складовою боротьби проти ворога.

Хто може бути заброньованим?

Заброньованими можуть бути працівники, які працюють або проходять службу:

1. В органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування;

2. На підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;

3. На підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

4. У спеціалізованих установах ООН, міжнародних судових органах, міжнародних та неурядових організаціях та установах, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України;

5. На підприємствах, в установах та організаціях, незалежно від форми власності, які є операторами протимінної діяльності та проводять розмінування (гуманітарне розмінування) відповідно до законодавства.

Бронювання працівників критично важливих підприємств

Розглянемо бронювання працівників підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Критично важливим є підприємство, яке відповідає певним критеріям, встановленим Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 76 “Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час”.

Постанова встановлює сім критеріїв, за якими підприємство може бути визнане критичним. Як правило, підприємство має відповідати трьом із них. Винятки існують для певних видів підприємств, зокрема, паливно-енергетичного комплексу та тих, які здійснюють міжнародні перевезення пасажирів та/або вантажів, тощо. Для таких підприємств буде достатнім відповідами лише двом критеріям.

Алгоритм визначення підприємства критично важливим:

  • Якщо підприємство відповідає трьом із семи критеріїв з Постанови № 76, воно готує звернення до Міністерства економіки України з документами, що підтверджують відповідність цим критеріям. Міністерство виносить наказ про визнання підприємства критичним.
  • Якщо підприємство відповідає двом із семи критеріїв, необхідно знайти третій критерій. Це можна зробити двома шляхами:some text
    • Національний рівень: Знайти відповідність третьому критерію в наказах міністерств (наприклад, наказ Міністерства енергетики від 24 лютого 2023 року № 68).
    • Регіональний рівень: Знайти відповідність третьому критерію в розпорядженнях обласних військових адміністрацій (наприклад, Львівської ОВА від 28 лютого 2023 року № 101/0/5-23ВА).

Якщо третій критерій взято з наказу міністерства, звернення щодо отримання статусу критичного підприємства подається до цього міністерства. Якщо з критерію, встановленого обласною військовою адміністрацією, лист подається до відповідної адміністрації.

У разі виникнення додаткових питань щодо бронювання працівників звертайтесь до Адвокатського обʼєднання “Юридична фірма “Марусяк і Партнери” за вказаними нижче контактами.

Юристи Адвокатського обʼєднання “Юридична фірма “Марусяк і Партнери” нададуть вашому бізнесу кваліфіковану юридичну допомогу.

Для отримання додаткової інформації та консультацій звертайтеся за номером: +38 098 980 00 15 або на електронну адресу: info@mp-law.com.ua.

Ольга Кучинська
Помічник адвоката